Wat is Paardencoaching ?  

Om hier een goed antwoord op te kunnen geven, moeten we eerst iets meer weten over de aard van het paard. Een paard heeft namelijk 3 belangrijke eigenschappen:

  1. Een paard is een prooidier en hierdoor vluchtdier en daarom 24 uur per dag op zijn hoede. Paarden ervaren mensen als roofdieren. Zij zien dat onze ogen naast elkaar staan, onze oren naar achteren wijzen, onze handen op klauwen lijken en gericht zijn om te grijpen. Wij ruiken in de meeste gevallen naar vlees en springen tenslotte bij een paard op de rug, precies daar waar hij aangevallen wordt door een roofdier.
  2. Een paard is een kuddedier. Een paard kan alleen maar overleven als de kudde overleeft. De levensopdracht van een paard is om een “wij” te blijven in plaats van een aangepast “ik” te worden.
  3. Een paard communiceert via lichaamstaal en altijd in het “hier en nu”. 

Bovenstaande in ogenschouw nemend wordt bij Paardencoaching in een sessie een paard geconfronteerd met een deelnemer en zal zich onmiddellijk afvragen:

“Wil ik me verbinden met deze persoon om te kunnen overleven? Is de deelnemer bereid een relatie met mij aan te gaan? Is deze persoon wel authentiek?“ Authentiek gedrag bij een deelnemer ontstaat, in de ogen van een paard, wanneer bewust en onbewust gedrag bij de deelnemer complementair zijn en elkaar niet tegenspreken. Oftewel klopt je gedrag wel met je gevoel?

“Wat is zijn plek en wat is mijn plek in het geheel”.  De deelnemer vormt als het ware een minikudde met het paard. Een paard zoekt leiding in “zijn groep”. Kortom: “Word jij de leider of ik”. Welke ordening is het best voor de kudde? (Een kudde kun je ook vergelijken met een organisatie of een bedrijf).

Paardencoaching, direct antwoord op leiderschapscapaciteit

Tijdens een Paardencoachingsessie zal een deelnemer dus, net zoals in het (bedrijfs)leven, eerst (op een authentieke manier) contact moeten maken. Vervolgens zoekt het paard leiderschap aangezien dat zijn overlevingskansen verhoogt. Onduidelijk en tegenstrijdig gedrag van een leider veroorzaakt bij het paard een innerlijke strijd en een gevoel van onveiligheid. Een paard heeft nog natuurlijke antennes en is 100% puur. Daarentegen heeft de mens geleerd om allerlei barrières op te bouwen.

Bij Paardencoaching ontmoeten paard en deelnemer elkaar en krijgt de deelnemer in korte tijd antwoord op zijn leervragen.

“Bij Paardencoaching ontmoeten paard en deelnemer elkaar en krijgt de deelnemer in korte tijd een antwoord op zijn leervragen.”


Meer informatie over Paardencoaching?

Neem direct contact op met Coachend Paard via 0184-632423 of stel uw vraag via het contactformulier.

Open het contactformulier >

Coachend Paard

Peperstraat 38
2969AZ Oud Alblas

Telefoon: 0184-632423
Mobiel: 06-45780443