Testimonials

 

Nogmaals hartelijk dank voor de hartelijke ontvangst en de spiegel waar je ons, mede mbv je paarden, in hebt laten kijken. Het team was erg enthousiast over de inzichten en hebben zich kostelijk vermaakt.

Edward van den Heuvel, Regional Manager Commercial Operations Europe - Shell Chemical Europe

We kijken als team, maar zeker ook als individuen, terug op een bijzondere middag. We waren allemaal erg onder de indruk van wat je in korte tijd aan ons kon laten zien. Je haalde echt precies de goede ontwikkelpunten eruit. Hartelijk dank daarvoor en we gaan ermee aan de slag! Wie weet komen we nog eens terug.

Anja Wittekoek, Maatschappelijk Werker - Kwadraad

Lieve Francisca, je hebt dit eerste half jaar ervoor gezorgd dat ik op de goede weg ben beland. Deze ga ik verder lopen en het zou goed kunnen dat ik nog een keer aan je vraag of je mij wilt helpen om op deze hoofdweg te blijven als ik toch weer op een zijweg terecht ben gekomen. Heel veel dank voor je begrip, je steun en het toepassen van de combinatie van therapieën waarbij ik zeker kan bevestigen dat dit het uiteindelijk waard is geweest om te doen. Ook heel veel succes gewenst met je bedrijf en je paarden, ze zijn alle drie uniek en inderdaad super mooi om voor het spiegelen te gebruiken. Ik heb veel van jullie geleerd over mezelf!

J. Büch, cliënt 

 

Super ervaring gehad met Francisca Staleman. Nu alweer een aantal jaren geleden een coaching gehad en ik denk er nog regelmatig aan terug en gebruik de inzichten nog die uit de coaching naar voren zijn gekomen.

Gerrianne Veenstra. Safety, Health and Environment Manager - Heineken

 

Gisteren hebben wij een bijzondere ochtend mogen beleven bij Coachend Paard te Oud Alblas. Francisca Staleman heeft onze dames van Ponyplus onvergetelijke, imponerende en verrassende momenten bezorgd. We hebben in die ochtend veel geleerd. Een echte aanrader voor een teamuitje of andere uitjes.

Ester Korteland, Eigenaar - De Heerlijkheid van Papendrecht

 

Nogmaals bedankt voor de fantastische dag die wij (Vialis en Rijkswaterstaat) hebben gehad bij jullie. Ik heb alleen maar positieve reacties ontvangen, over de locatie, de verzorgde lunch en de workshop!

Karin Kopier-Borgsteijn MSc, Contractmanager - Vialis BV

 

Bijzonder inspirerend! Ons gesprek heeft mij weer verder aan het denken gezet! Je hebt me enthousiast gemaakt over je aanpak en ongelooflijk welke belangrijke/onlosmakelijke rol de ondersteuning/gedrag van de paarden hierbij geeft." #herstelvanhet aangetastebasisvertrouwen.

Piet Vat - Wethouder sociaal maatschappelijke ontwikkeling en voorzieningen, 1e loco-burgemeester - Gemeente Molenwaard

 

Een paard als spiegel van je gedrag!" 17 Politie-collega’s wilden in die spiegel kijken en vroegen zich af of ze leidend of meegaand/volgend waren, positie namen, weg wilden lopen of contact konden maken met Sammy en zijn maatje. Ongelofelijk hoe eerlijk het gedrag weerspiegeld wordt door deze ‘edele’ dieren en dus ook weer bij onze collega’s een reactie opriep. Of het nu een individuele of een teamopdracht was, het gedrag kreeg altijd een reactie ook als was dat ‘geen’ reactie. Je kunt niet, niet communiceren!!! Onder leiding van de bezielende coach Francisca Staleman kregen de collega’s alle ruimte om vanuit de situatie met Sammy of zijn maatje de vertaling te maken naar specifieke vragen uit de dagelijkse werk en/of privésituatie. Het bijzondere dan is, dat het heel herkenbaar is en juist nu de kans gegeven wordt om nieuw gedrag uit te proberen ook al is dat best grensverleggend (en dat laatste is een understatement).Dat was het middenstuk. De kop; entree in een prachtige boerderij met een lekkere boeren broodmaaltijd, uitleg over de principes van werken met paarden en kijken wat jouw bijzondere vraag of ervaring is, zorgden voor een prima start en was iedereen vol verwachting om naar de bak beneden in de stal de confrontatie aan te gaan met zichzelf. Ook het slot was bijzonder. Terug op de gezellige verbouwde hooizolder waren de reacties van de collega’s bijzonder positief. Eenieder had op zijn/haar manier een persoonlijk spiegelbeeld te vertellen. Prachtig hoe zo’n veilig leerklimaat bijdraagt aan grenzen verkennen en opnieuw opzoeken. Thnx.

Artje van der Vliet, HRD-Professional Politie Zuid-Holland-Zuid

 

Iets meer dan een jaar geleden, niet wetende waar te beginnen, zeker niet hoe het zou eindigen. Met een groot verlangen naar rust maar dat geen moment had.
Bedankt dat je altijd eerlijk en oprecht bent geweest.
Bedankt voor de spreekwoordelijke trappen onder mijn kont.
Bedankt voor de bijzondere, zware maar mooie ervaringen tijdens de sessies.
Bedankt voor de rust!
Maar vooral bedankt dat ik nu ben waar ik ben. 
Zonder jullie was het nooit gelukt.
Heel veel succes met het mooie werk dat je doet en geniet van je geweldige paarden.
Ik zal Flame in het bijzonder enorm missen en nooit vergeten.
Nogmaals bedankt voor alles.

Liefs, Nicole

 

Waar veel consultants meer of meer dezelfde leiderschapstrainingen en teambuildingsactiviteiten aanbieden, valt Coachend Paard, geleid door Francisca Staleman op door een verfrissende, hele andere aanpak. Samen met een of meerdere paarden en de consultant ga je alleen of als groep aan de slag met je gedrag. Een paard is als kuddedier altijd op zijn hoede en spiegelt feilloos het gedrag van de persoon die hem benadert. Een paard liegt niet. Nooit. Dit kan dus behoorlijk confronterend zijn maar Francisca zorgt voor de veilige omgeving en de juiste vertaalslag. Tijdens de workshop hebben we zowel individuele oefeningen als groepsopdrachten gedaan. Mooi om te zien dat met kleine wijzigingen in gedrag al zoveel resultaat bereikt kan worden. Een echte aanrader die naar meer smaakt.

Nico Vester, Interim Director HR Belgium, Facilicom Sevices Group

 

Bedankt voor de fantastische en inspirerende workshop!

Marian Hulsing, Docent Groep 7, OBS Michiel de Ruyter

 

Bijzondere ervaring 360 graden feedback in de praktijk. Covey maar dan in de praktijk. Prachtig!

Folkert Hettinga, Industry Sales Manager Food & Beverage, Agriculture at Festo

 

Nogmaals bedankt voor afgelopen woensdag, voor de sessie en de extra tijd waardoor iedereen zijn/haar spiegeling kreeg. De beleving was heel groot. We hebben uitgebreid nagepraat. Dat er in korte tijd zo effectief veel uitkomt.. Waarom wordt dit niet meer gebruikt, vraag je jezelf af. In de evaluatie richting opleidingsinstituut Van Harte & Lingsma onder het hoofdstuk 'wat kan er verbeteren', heb ik genoteerd: Spiegelen met Paarden in blok 1 en in blok 4.

Ernest van Breen, Senior Engineer Maintenance, EPZ

 

De sessie bij jou heeft mij weer veel inzichten en opluchting gegeven. Heeft me weer “verzacht.

Miriam Hellemons MBA, Manager Opleiding en Ontwikkeling Politie Zuid-Holland-Zuid

 

Nog bedankt voor de inspirerende ervaring. Heeft zoals je al voorspelde diepe indruk gemaakt.

Drs. Ina Kalff, Senior Regionaal Accountmanager

 

Indrukwekkend, integer en bijzonder. Een leervraag hebben en uitzoeken wat de hunkering is, is inderdaad essentieel. Als je je dan openstelt voor wat er gebeurt, komen de emoties heel direct naar binnen. Krachtiger en onontkoombaarder dan duizend woorden kunnen zeggen. Je hebt er een fan bij!

Petra Kanters MHOB, Coördinator Managementopleidingen en Begeleidingskunde Transfergroep/Hogeschool Rotterdam

 

Gisteren ervaring opgedaan met coaching met paarden bij Coachend Paard. Confronterend, there is no escape!

Marco Slegt, Manager Rotterdamse School and HR Services

 

Het was een heel inzichtelijke middag voor mij. Ik had niet het idee dat het zoveel zou doen met een mens. Bedankt voor alles.

Annemieke Bouman, Managementassistent Lectoraat Levenlang leren & Sociale kwaliteit Transfergroep Welzijn, Leiderschap & Begeleidingskunde

 

Bedankt voor je zorgvuldigheid. Ik denk met warmte terug aan de middag. Bedankt!

Drs. Conny van Oudheusden, Programmaleider VO Management Hogeschool Rotterdam

 

We zijn erg gecharmeerd van jouw aanpak en de entourage op jouw boerderij.

Ien van der Pol, Founder & President at Alba-academie/Alba-university

 

Dank voor de indrukwekkende sessie en je support!

Peter de Raaf, Senior Advisor Rijkswaterstaat

 

Hartelijk bedankt voor de bijzondere sessie. Ik vond het echt inspirerend en verrassend om te zien wat er gebeurde. Ik hoop in de toekomst nog eens bij je langs te komen of je eens te kunnen inhuren voor een sessie. Ik was onder de indruk!

Kim Lendfers-Teunis, Manager HR at RDC Group

 

Nogmaals bedankt voor de geweldige workshop bij jou. Ik ben zeer onder de indruk van de prachtige onderneming die jij hebt neergezet! Fantastisch!

Mr. Marleen Berk, Directeur Personeel & Opleiding, Trigion Beveiliging BV

 

Het was een inspirerende dag en het heeft ons veel inzichten en nagesprekken opgeleverd. Bedankt!!

Annet de Jonge, Chef Surveillancedienst Politie Zuid-Holland-Zuid

 

Apart was dat gisteren. Fijn dat ik er bij mocht zijn. En je verkoopt een mooi product waar wat mij betreft veel gebruik van gemaakt mag worden.

Rolia Wiggelinkhuijsen, Secretaris Stichting Blauwzaam

 

Het volgen van de workshop coachen met paarden heeft mij een mooie bewustwording opgeleverd. De manier waarop Francisca het aanpakt en de veiligheid die ze er omheen creeert zijn ontzettend goed. Het was een hele inspirerende middag en ik ga er zeker meer mee doen.

Ineke Willems-Hoos, Werkcoach Nederlandse Spoorwegen (NS)

 

Ik heb echt een leuke middag gehad en weer veel inspiratie opgedaan. Je hebt een super mooie locatie. Bedankt voor de goede organisatie!

Melissa van Golverdingen, Eigenaar Freedom of Motion

 

Na een wat onwennig begin bij de deelnemers is het mooi om te zien dat men gemotiveerd de opdracht oppakt. Francisca geeft voldoende ruimte zodat de deelnemers de kans krijgen zelf te leren en te ervaren. De spiegel die men krijgt voorgehouden wordt als zeer leerzaam ervaren. Als trainer vond ik de samenwerking met Francisca inspirerend.

Rob van der Wiel, Trainer Luba Groep

 

Nogmaals hartelijk bedankt voor de gezellige en inspirerende middag. Ik heb toch weer een goede spiegel voorgehouden gekregen waar ik de komende tijd mee aan de slag ga. Nogmaals bedankt en wellicht tot ziens.

Martin Hooijschuur, Districtsmanager E&A Logistiek B.V.

 

Nogmaals dank voor je gastvrijheid. Ik vond het een erg leuke en inspirerende ochtend. Super.

Gysela Jongebreur, Projectleider Woonbron / Eigenaar Puur Kracht

 

Hartelijk bedankt voor de training die we met je hebben mogen beleven. Ik vond het erg leuk en interessant. We moeten loop volgend jaar maar eens bij elkaar zitten op die mooie lokatie van je om te bekijken wat ik/wij er verder mee kunnen binnen ons bedrijf. Nogmaals dank.

Gerard de Groot, Managing Director at Ge-eX Logistics

 

Nogmaals bedankt voor de unieke ervaring die ik heb meegemaakt bij jou in de stal. Ik ben er nog steeds van ondersteboven (in positieve zin). Ik weet zeker dat ik met deze ervaring verder kan. Het heeft ook voor een opening gezorgd tot een nog diepere relatie met mijn zus en dat voelt erg goed.

Gerrianne Veenstra-Hofman, TPM Facilitator Heineken Nederland Supply

 

Francisca heb ik leren kennen als een zeer gedreven en betrouwbaar persoon met een enorme schat aan ervaring op het gebied van personal training en coaching. Door de mooie entourage, het gebruik van paard als spiegel en de professionele begeleiding, kan ik de training als bijzonder en waardevol betitelen.

Michael van Keulen, Operations Director Ge-eX Logistics BV

 

Ik heb de workshop ervaren als bijzonder plezierig en prettig. Door de locatie in een bijzonder mooie landelijke omgeving én door het warme ontvangst door Francisca. Haar enthousiasme, passie en menselijke interesse zorgde voor een leuke en interessante kennismaking met de paarden. Als coach was zij in korte tijd in staat om mij een persoonlijk, herkenbaar en bruikbaar beeld terug te koppelen. Bedankt voor de leuke en interessante workshop!

Karin Moerkens-Van Geel, HR-Manager Fri-Jado B.V.

 

Ilse Antonissen, Certified Coach & Development Consultant. Verkozen door de Vlaamse Associatie voor Coaches tot coach van het jaar 2011.

http://www.tvc.nl/nl/proeverij/352

Ik denk nog vaak terug aan de bijeenkomst die ik bij je gehad heb. Best wel leuk om met onbekende mensen zoiets te doen. Ik rijd zelf paard en probeer inderdaad als ik het paard moet meenemen naar de bak waarin we rijden, via contact het paard mee te krijgen en niet alleen maar aan de teugels trekken want dat ga je qua sterkte altijd verliezen. Nogmaals ik vond het echt een leuke en leerzame ervaring".

Elly van 't Hof, Medewerker Rechtspositie en Arbeidsvoorwaarden Gemeente Binnenmaas

 

Wat een geweldige ochtend was het bij je!! Iedereen was eigenlijk een beetje stil toen we bij je wegreden, het heeft absoluut een paar kwartjes laten vallen. We zijn daarna doorgereden naar de Hoge Veluwe en de gesprekken gingen verder op wat we bij jou hadden ervaren. Het was een mooie aanzet tot nog meer inzichten. Bijzonder vond ik dat een van ons nog nooit in zijn leven een paard had aangeraakt en er uiteindelijk geen genoeg van kon krijgen. Ook buiten in de bak nog ff een rondje lopen, fantastisch! Dus Francis, onwijs bedankt voor wat je ons hebt laten zien.

Ilse Creemers, vandeReclame

 

Ik moet het gewoon tegen jou zeggen: jij bent voor mij echt een inspiratie! Als ik zie hoe jouw bedrijf zich ontwikkeld heeft, heb ik daar enorme bewondering voor! Ik zou zo graag willen dat ik het ooit zo goed doe als jij!! Echt geweldig!!!!

Delphine Rampon, Technical Sales Assistent Heras Hekwerk en eigenaar Step by Step Paardencoaching

 

Wil graag nog kwijt dat ik de training als bijzonder nuttig en prettig heb ervaren. Bepaalde zaken ook meteen geprobeerd toe te passen.

Jacques van den Boom, Directeur WMF Nederland B.V. / WMF Belgium S.A.-N.V.

 

We vonden het super. Zeer positieve geluiden! Jammer dat we niet de hele dag bij je konden verblijven. Wil je zeker nog even complimenteren met de goede voorbereiding! Nogmaals geweldig, leuk te zien hoe collega's zich opstellen en reageren. Kortom, tot ziens, we komen zeker (wellicht in een andere setting) nog eens terug!

Saskia Jonker, Secretariaat Gemeentebelastingen Drechtsteden

 

Klas 2 van het Wartburg College heeft twee dagen training gehad over risicogedrag. Hoe zeg je "Nee"?, Hoe groei je op tot een stevige, stabiele volwassene? De Paardencoaching was een waardevolle toevoeging. Een professionele paardencoach spiegelde ons gedrag met paarden. Een dier inzetten om je als mens te ontwikkelen.... Dat is echt bijzonder om mee te maken. Het is ongelofelijk om te zien wat de uitwerking is op een individu, maar ook op de groep! (Non-verbale) communicatie, leiderschap, lichaamstaal, veiligheid, contact maken waren thema's waar we praktisch mee werkten.

Annemarie M.C. Heijboer, Mentor Wartburg College

 

Dank voor een mooie en intensieve sessie. De interactie met de paarden heeft diepe indruk gemaakt.

Jorijn Scholten, independent program- & interimmanager, member supervisory board

 

Reflecties Training Teambuilding Viroclinics Biosciences B.V.

Zeer leerzame, leuke en gezellige dag. Vooral niet wat ik (we) hadden verwacht maar vele malen beter. Een mooie kans om ons team van zeer leuke collega’s te leren kennen. Emotionele uitdagingen die aangegaan zijn en wat mij betreft ook een vervolg gaat krijgen.
Ik had vooraf geen enkel idee over deze dag, maar ben er met een `open mind` aan begonnen. Uiteindelijk een dag met een lach en een traan waarbij ik heel veel geleerd heb. Een onvergetelijke ervaring!
Gezellig. Ongedwongen. Goede manier om in een andere context dan `het dagelijkse werk` na te denken en te praten over samenwerking. (Ook als je niks met paarden hebt).
Fantastische dag. Leerzaam, inzichten, contact, gevoel => team.
Inspiring
Ik vond het een leuke maar vooral ook leerzame dag. Ik heb geleerd dat teamwork belangrijk is om je doel te bereiken. Ik hoop dat we elkaar vanaf nu beter gaan begrijpen.
Alles wat eng lijkt, is helemaal niet zo eng! Courage. Step out of my comfort zone.
Ik vond het een supergezellige, leerzame dag omdat ik vooral wat meer te weten ben gekomen over mijn collega’s en hoe zij denken over mij. Ik had een heel ander beeld over dit maar uiteindelijk vond ik het super leuk. Zeker wel voor een herhaling vatbaar. Bedankt voor deze hele leuke dag.
Het was een hele leuke dag. Ik heb mijn collega’s beter leren kennen. Ik had er niet veel van verwacht en had er geen zin in maar het is me boven verwachting bevallen. Heel leerzaam en fijne feedback. Bedankt voor een heel leuk dagje uit!!!
Ik heb deze dag bijzonder ervaren en leerzaam. Vooral omdat ik een simpele kijk heb op dingen en aan het einde van de dag me toch heb veranderd qua het met de paarden bezig zijn. En vooral het mooie is hoe jouw gedrag weerspiegelt op het paard en daardoor ook jezelf leert kennen. En ook uiteraard bij de andere mensen.

Gemeente Molenwaard: Ver@nderprogramma leidinggevenden – Oud Alblas 

Op 7 maart was de groep afdelingshoofden/teamleiders te vinden in Oud-Alblas voor al weer de 3e dag van het ver@nderprogramma leidinggevenden. Dit op het terrein van Coachend Paard. Het motiveren van onze medewerkers stond die dag centraal. Waarom zou je dat doen? Tevreden medewerkers werken met plezier, leveren betere kwaliteit, zijn productiever en voelen zich verbonden met de organisatie. Eigenlijk is het simpel: de koers van Molenwaard is actieve burgers en een ondersteunende gemeente zijn > de medewerker geeft vertrouwen aan de klant > de klant geeft vertrouwen aan de organisatie. Sta ik zelf achter de verandering? Hoe Molenwaard ben ik? Als ik niet gemotiveerd ben, zal ik ook nooit anderen kunnen motiveren. Het begint met DURVEN te veranderen: Verander de wereld begin bij jezelf! De training was intensief, de dag vloog voorbij. Met spanning werd uitgekeken naar het middagprogramma: aan de slag met de paarden Sammy, Oekie en Flame. Voor een inhoudelijke uitleg ga naar: http://www.coachendpaard.nl. De opdracht: Probeer Sammy onderdeel te laten worden van jouw groep ! Om dit te laten slagen moest er eerst een plan komen, we zijn tenslotte plannenmakers toch? Echt niet wij trapten in de valkuil en gingen meteen aan de slag: resultaat Sammy met een blik van “de groeten, jullie bekijken het maar”. Toen er een plan kwam bleek dat Sammy mee wilde doen, eerst ietwat aarzelend maar daarna als volledig lid van ons groepje. Echt waar? Ja echt waar. Aan het einde van de dag de conclusies: * een paard is een edel dier * een paard “voelt” de harmonie van een groep * een paard is een prooidier (vluchtdier) en een kuddedier * een paard is op zoek naar z’n rol binnen een groep en spiegelt * en * een paard is gek op wortels. Deze blog bevat slechts een puntje aan informatie over de trainingsdag. Nieuwsgierig geworden? Vraag je leidinggevende om het verhaal van die dag aan je te vertellen.

Reflecties Teamtraining Fiat Group Automobiles Netherlands B.V. 

Mooie eye openers, waarvoor dank! Relaxed & ontspannen. Leuk om de anderen op deze manier te mogen ontmoeten en beter te leren kennen. Mooie thema's. Inspirerende dag!
Deelnemers inclusief ikzelf zeer open! Positieve dag.
Het mooiste wat je kunt worden dat ben jezelf.
Plezierig, niet confronterend. Prettig! Goed om op deze manier aan een beter team te werken.
Bijzonder positief ervaren, terwijl ik weinig zin had in de paardentraining. Ervaren: Ik ben doelgericht maar wist niet het doel, dus niet gemotiveerd. Mensen zijn verschillend en hebben meer of andere informatie nodig. Duidelijkheid en leiding is belangrijk.
Persoonlijk, contact, doel voor ogen houden, vertrouwen geven, durven volgen, richting bewaken.
Leuke manier om naar jezelf en naar anderen te (leren) kijken. Leerzaam. Interactie tussen mens & paard, was voor mij nieuw, leuk!
Ik vond het erg leuk om te zien hoe een paard zich spiegelt aan mijn/ons gedrag. Het is altijd goed om eens naar het gedrag van jezelf en anderen te kijken. We hebben een leuk trainingsteam en dat is vandaag weer bevestigd. Bedankt voor de leuke & leerzame dag!

Reflecties Teamdag GGZ Instelling

Werd even op een andere manier helder hoe we tegenover elkaar stonden. Ook geprobeerd om helder te krijgen hoe ik over bepaalde dingen dacht. Maar weet nog niet het resultaat van het geheel. Leuk om te doen en mee te maken.
We probeerden als groep contact te krijgen met het paard en met ons mee te laten lopen. Duurde eventjes voordat het paard meeging met de groep. Het paard beet aan de pionnen en gooide ze in het rond. Deze pionnen stonden voor cliënten. Dit deed mij persoonlijk best veel; want het paard gaf mij een gevoel weer zoals cliënten zich kunnen voelen, maar ook het personeel, door slechte organisatie. Het paard beet ook aan mijn schoen. Weet niet waarom. Vond het eerst niet eng, maar werd later bang en haalde mijn voet toen weg. Paard duwde mij ook een keer weg, dat gaf me een naar gevoel, het gevoel een eenling te zijn.
Ik was verbaasd, dat een paard de gevoelens van een mens kan weergeven. We zijn een team, ook al zijn het eigenlijk twee teams. Maar bij nood, blijdschap, verdriet kunnen we elkaar altijd vinden. Er zullen altijd collega’s zijn die geniepig, oneerlijk en onruststokers zijn. Maar daar moet je mee leven. Het management, het 'orgaan’ moet meer open zijn, eerlijk. Niet voor hun baan gaan, maar ook aan ons en onze gevoelens denken. We leven en werken nu in een tijd dat we afscheid moeten nemen van collega’s die je eigenlijk niet kan en wilt missen. Je hebt ook collega’s die je kunt missen als kiespijn en die je blijven achtervolgen. Ook dat was vanmiddag te merken. Verder ‘weer een ervaring rijker’.
Mijn ervaring in de paardenbak: Ik ben zelf eigenlijk vaak een solist. Merkte nu op dat het ik niet alleen aandacht mocht hebben voor hoe ik het reageer, in dit geval op een groot paard, maar ook hoe collega’s daar op reageren. Toen ik daar op ging letten viel het me pas op dat 1 collega niet op haar gemak was met het paard. Ze had soms een angstige blik in de ogen. De les van vandaag: kijk hoe je collega’s op een situatie reageren. Misschien moet je ze helpen/bijstaan/steun bieden.
Overwinning. Respect voor grenzen.
Leuke ervaring, mooie manier van grenzen stellen met lichaamshouding en meerdere personen.
Symbolisch. Gevoel. Erkenning.

"Voelde goed, soms angst, maar wel een goed gevoel.

Zijn als team bezig geweest.Ik zag alleen het paard niet als ‘de bewoner’, heb hem eerst afgetast maar ging toen goed, voelde zelf geen angst meer. Fijn om alvast twee teamgenoten te zien. Ik merkte dat ik erbij mocht komen.… laten weten dat ik hem nodig had om plannen te maken om verder te komen.
Heel bijzonder en het maakte de nodige emotie los.
Werken met het paard geeft een goed beeld over de personen in de groep.
Afstand – nabijheid.
Door zo te werken zie je elkaars rol in het team.
Er kwamen leerpunten voor mijzelf uit, gericht naar het team.
Mijn indruk: zo’n paard is groot, overweldigend en onvoorspelbaar. Dit doet een beroep op met wie kom ik veiligheid creëren. Zelf word ik uitgedaagd mijn angst te overwinnen. Verbinding met het paard te maken, hem te kalmeren. Veiligheid is dus vaak belangrijker dan mijn eigen gevoel of emoties.
Confronterend, Steunend, Observerend, Gevoel, Benoemen van problemen.
Mooie ervaring met een lief dier. Voelt goed aan waar er spanning zit. Ontroerd me dat het me verbaasd dat zo’n dier dat kan aanvoelen.
Soms angstig, confronterend en soms emotie!!
Ervaring van deze middag:Samenwerking binnen een samengestelde team/groep liep stroef. Organisatie scheert iedereen over dezelfde kam. Organisatiebelang staat boven individu. Erkenning van cliënten/patiënten is heel belangrijk als ‘voedingsbron’. Stilstaan waarom je dit werk/vak doet.
Vertrouwen in je eigen team is heel belangrijk.
Een warm gevoel om zo met elkaar bezig te zijn. Je voelt je gesteund, begrepen, je bent er voor elkaar en juist in moeilijke tijden. Het was voor mij heel bijzonder wat er met mij gebeurde. Ik werd ineens heel onrustig maar hoe hiermee omgegaan werd, waardeer ik en ik voelde mij echt gesteund. Nooit kunnen denken dat deze sfeer en 1 paard zoveel kan losmaken.
Eerste indruk bij binnenkomst: flauwekul. Na uitleg dacht ik… mooi, eerst zien, dan geloven. Uitvoeren: was een mooie ervaring en er werden dingen duidelijk door middel van non-verbale communicatie en het paard.
In 2 woorden: bijzonder en mooi!!"
Eerst jezelf vertrouwen en dan de rest. Samen staan we sterker. Passie/enthousiasme wordt negatief beïnvloed door buitenaf.
Veel boosheid & verdriet komt naar boven
Don quichot-positie
Door deze oefening wederom het belang van gezamenlijk strijden naar voren gekomen – door openheid naar elkaar sta je niet alleen en kunnen we beter als team functioneren, mits de basisvoorwaarden zoals veiligheid gegarandeerd is, hetgeen nog steeds niet ter sprake is.
Interessante confronterende sessie met paard en begeleiding. Het maakt emoties los bij personeelsleden in hun werk, maar ook privé. De erkenning, waardering en respect krijg ik van de cliënt en mijn collega’s (voelbaar). Ook de ondersteuning!
Het management geeft de indruk er te zijn voor de organisatie met al zijn beperking en oplegging en bezuinigingen (ook van regeringswege).Angst, onvrede, stukje woede, boosheid en onzekerheid zijn slechte tekenen voor de toekomst. Samenvoeging en samenwerking is een langdurig proces. Wij gaan ervoor, wie volgt ons?

Coachend Paard

Peperstraat 38
2969AZ Oud Alblas

Telefoon: 0184-632423
Mobiel: 06-45780443